Hallå där, Frida Backjanis!

För några år sedan uppmärksammdes Frida i medier över hela landet då hon höll föredrag för bland andra självaste Christer Fuglesang, om sitt intresse för rymden. Frida är uppvuxen i Transtrand, men bor numera i Stockholm.

Vad pysslar du med nu för tiden?
Jag jobbar som kommunikatör på ett utbildningsföretag. Jag publicerar i sociala medier, arbetar med webben och leder diverse projekt.  

Odlar du fortsatt ditt intresse för rymden?
Oh ja! Jag kommer aldrig tröttna på rymden och naturvetenskapen. Lyssnar på vetenskaps-poddar, tittar på Vetenskapens värld och följer astronauter i sociala medier. Senast i somras besökte jag kosmonautmuseet i Moskva. Det var fantastiskt!

Hur väcktes ditt intresse för rymden?
Intresset för rymden har följt med mig hela livet. Jag kan inte sätta fingret på när eller hur det startade, jag minns bara att jag älskade lektionerna i skolan när vi skulle forska om rymden. I tvåan föll mitt val på Saturnus och jag minns att jag blev golvad av hur häftig planeten var. 

Rymden

Var du några rymdprojekt på gång framöver? 
Nyligen recenserade jag boken Artemis för tidskriften Populär Astronomi. Det är alltid roligt att få skriva för dem. Nu under hösten läser jag även en distanskurs i att kommunicera naturvetenskap. I framtiden planerar jag att jobba heltid med vetenskapskommunikation. 

Hur ofta åker du hem till Transtrand?
Var tredje månad ungefär, men familjen kommer ofta ner till Stockholm hälsar på. Med en syster i Linköping och en i Falun försöker vi att ses där det passar.  

Finns det något du saknar med din hemort?
Hjortronen, familjen och sommarstugan.