Första flyget har landat!

Första flyget har landat!

Ett par decennier framåt kanske de som åkte med dagens flyg från Malmö till Sälen kan sälja sina bagtags dyrt. De är ju faktiskt de första i historien som fått bagtags med beteckningen SCR, som är Scandinavian Mountains Airport internationella flygplatsbeteckning. Klockan 09.35 i morse, en knapp timme försenade, landade de i det första planet någonsin, som tagit mark på den nybyggda flygplatsen på Mobergskölen.

De 112 passagerarna i flight TF1621 välkomnades av ljusspel när de gick nedför flygplanstrappen och till tonerna av Transtrands Spelmanslags fioler trädde de in i ankomsthallen. Där möttes de av ett stort medieuppbåd och representanter för flygplatsen. Se filmklipp från landningen nedan.

Publik flygplats
Det var många från bygden som ville vara på plats för att bevittna den första historiska landningen på Mobergskölens nya flygplats.

Familjen Grahn från Malmö, men boende i Danmark, bokade sin resa redan för ett år sedan så fort de fick veta att det var möjligt. Inte för att de ville vara med första planet, men för att de ville fira jul i fjällen och ville ta sig dit på smidigast möjliga sätt:

– Vi har varit här förr, men nu tog det ju så kort tid, bara en timme och 5 minuter – det var fantastiskt!, säger mamma Emma.

– Det var dimmigt och disigt så vi såg inte så mycket förutom en massa moln, men det var kul, fyller Anakin i.

Familjen Grahn
Astor, Anakin, Tobias, Emma och Leon Grahn var med på historiens första flyg till Sälen.

Även familjen Thunberg från Malmö fanns med på det första planet. Pappa Carl utbrister:

– Det var nog 35 år sedan jag var här sist och för övriga familjen är det första gången. Vi ville fira jul i Lindvallen och vi har ingen bil så för oss var det självklart att ta flyget.

Familjen Thunberg
Edit, Carl, August, Nils och Helena Thunblad var alla helnöjda med att kunna ta flyget till Scandinavian Mountains Airport och såg mycket fram emot en jul med snö och skidåkning i Sälen.
Lukas Davidsson
Lukas Davidsson från Malmö har säsongat många år i Sälen. Denna gång ska han bara upp och "gästspela" i två veckor. Han var nöjd med den förkortade restiden.

Flygbolaget BRA var de som trafikerade den allra första flygingen. De använde sig och kommer fortsättningsvis att göra så, av sitt mest moderna flygplan – ATR 72-500/600.

Flygplatslampor

Senare idag väntas även historiens plan nummer två och tre till Scandinavians Mountains Airport. Dessa kommer från Ängelholm och Bromma. Under säsongen kommer flygplatsen att trafikeras av 12 flighter per vecka.

SCR Hemsida
På flygplatsens hemsida finns mycket matnyttigt om både nutid och dåtid.

För den som är intresserad av vilka flyg som ska landa och lyfta från Sveriges nyaste internationella flygplats finns numera alla flighter listade på flygplatsen hemsida: www.scandinavianmountains.se. Där kan man även se filmklipp från 1974 och de plan som landade och lyfte på Mobergskölen under en vacker vårvinterdag.