Idag och i morgon firas ”Folkhögskolans dag” på Folkhögskolor runt om i landet, så även i Malung. Ett vanligt år håller Folkhögskolan i Malung ”Öppet Hus” under denna dag och visar upp sin verksamhet, samtidigt som de arrangerar bland annat loppis och växtförsäljning. Dagen brukar locka hundratalet besökare. I år fick de tänka om.

Paraplyorganisationen Sveriges Folkhögskolor har initierat kampanjen ”Så ett frö för din framtid” för att belysa funktionen hos Folkhögskolorna som en plast där drömmar och människor ges utrymme att växa. I Malung firade man därför genom att de studerande och lärare som var på plats fick plantera frön från olika kryddor i små, enkla växthus.

Titti Berg är rektor på skolan:

– Vid den här tiden hade vi nu haft runt 50 studerande boende på vårt internat. Sedan någon månad tillbaka bedrivs nästan all undervisning på distans, men dussintalet studerande bor fortfarande kvar. Till exempel utlandsstuderande och de som bor väldigt långt borta, inom Sveriges gränser. De som är här -de är här och vi gör vårt bästa för att uppmärksamma denna dag och för att vi alla ska må bra.

Titti Berg
Titti Berg är rektor på Malungs Folkhögskola.

Under en termin har Folkhögskolan i Malung någonstans mellan 300-400 studerande inskrivna på långkurser (hela utbildningsprogram), distanskurser och kortkurser. I och med Coronakrisen förväntas arbetslösheten stiga och då kan studier vara ett alternativ till sysselsättning – något som man redan tycker sig märka på Folkhögskolan i Malung, när man ser på ansökningssiffrorna. Titti fortsätter:

– Vi har öppnat ansökningsförfarandet inför hösten och vi rustar för att kunna ta emot fler studerande. Vi ser redan nu att vi har nästan fyra gånger så många sökanden till våra kortkurser ”Fäbodliv” och ”Friluftsliv”, än vanligt. Om det beror på krisen eller på att vi människor börjar söka oss mer till naturen och att vi fått ett ökat intresse för självförsörjning och traditionella brukarmetoder vet jag inte. Det kanske är en kombination.

Så ett frö

Folkhögskolan som utbildningsform har för många haft en stor betydelse för framtiden. Den ger möjlighet till en livsförändring till människor som kanske inte fått tillgång till det de behöver i ordinarie skolsystem. Inom Folkhögskolans väggar ges de möjlighet att utvecklas som människa och en chans att få tillgång till vidare studier.

– Vi fick ställa om vår undervisning till att bedrivas på distans från en dag till en annan. Det betyder att den sociala gemenskapen, som är en mycket viktig del i Folkhögskolans utbildningar, försvunnit tillfälligtvis och det är tråkigt. Jag är ändå oerhört stolt över personal och lärare som klarat av att ställa om så snabbt och som fått det att fungera så bra. Alla håller modet uppe och försöker göra det bästa möjliga av situationen.

Sådd
Minna Nilsson, kursföreståndare för Funkiskursen, "stänger" de små växthusen där en massa kryddfrön nu är redo för att gro.

Fortfarande bedriver man vissa lektioner i enskildhet eller i små grupper, på skolan i Malung. En studerande på fiolkursen; Marcus Ehrling intygar att distansundervisningen är ett lyckat koncept. Han har 5 lektionstimmar om dagen, på distans.

– Vi använder oss av ”Zoom”. Alla kopplar upp sig, så att vi kan se varandra och sedan pratar och spelar vi, via skärmen. Vår lärare Kjell-Erik sitter för tillfället i Östersund och undervisar oss. Det fungerar faktiskt riktigt bra!

Zoom
De studerande på Fiolkursen har distansundervisning via Zoom. Foto: Kjell-Erik Eriksson, gästlärare denna vecka på Folkhögskolan.

Till skillnad från de senaste dagarnas värme bjöd denna dag på kyla och snålblåst, men de små fröna fick skydd från växthusens tak och plantörerna fick åtminstone mental värme från sina fiolspelande och skönsjungande klasskamrater och lärare, som trakterade instrument och röster galant – väderleken till trots. Blev man inte varm av det så bjöds det på en värmande kopp kaffe och ett digert fikabord.

Enligt tradition har Funkiskursen redan planterat tomatfrön som var tänkt att säljas som färdiga plantor under Öppet-Hus-loppisen, men kanske bidrar de nu istället till att Folkhögskolans kök blir självförsörjande på tomater – och kryddor – till hösten? Det återstår att se.

Fika
Fika och skönsång för att fira Folkhögskolans dag.