Fasaden på det gamla möbelvaruhuset vid brofästet i Malung har en dovt gul färg och ser, ärligt talat, inte jätterolig ut. Möbelvaruhus är det för övrigt inte längre, men kanske ändå vad många förknippar det med, trots att det är över fem år sedan Ellos möbler slog igen portarna. Idag råder en, eller faktiskt rätt många, andra verksamheter innanför de dovt gula väggarna.
Malung meste skohandlare ”Are-Göran”, alias Göran Eriksson är en mångsysslare och skor är bara en del av allt han engagerar sig i. 2013 tog han över fastigheten vid brofästet i syfte att bygga ett garage till den maskin han använder för att röja snö från Malungs trottoarer. Sagt och gjort – garaget byggdes. Efter ett halvår gick Ellos möbler i konkurs och huset stod helt plötsligt tomt. I och med den stora flyktingvågen behövdes Skinnargården till boende åt de nödsatta och de företag som huserade i det gamla hotellet hade ingenstans att ta vägen. På kort varsel lät Göran renovera tomma lokaler i Milanfastigheten (det juridiska namnet för huset vid brofästet) för att bereda plats för dem. Sedan dess har det löpt på med fler och fler företag som knackat på dörren och idag finns 11 hyresgäster i huset. 8 av dem är företag med kontor och 3 är butiker. Det har med andra ord utvecklats till ett regelrätt företagshotell.
Den trettonde november kommer allmänheten få chans att titta närmare på hur byggnaden ser ut invändigt numera och även träffa de företag som ”bor” på hotellet, när de bjuder in till Öppet Hus. Företagen kommer från spridda branscher, vilket verkar vara en lyckad mix om man ska tro dem själva.

– Trots att vissa av oss jobbar som egenföretagare eller enda anställda i Malung hos våra olika arbetsgivare så är man aldrig ensam här, det finns alltid någon i huset som man kan bolla idéer med och eftersom vi är från så olika branscher kan vi komplettera varandra och faktiskt ta hjälp från varandra ibland. Vi är än så länge dåliga på att umgås mellan våningsplanen, men vi tänker att planlagda fikastunder, AW´s eller gemensamma möten kommer att råda bot på det, inom kort. Däremot är vi bra på att umgås korridorerna emellan, säger Maria Olofsson, byggnadsingenjör på Structor.
Jan Ericsson på AB Bergkvist/Siljan Skog instämmer:
– Det här är en bra arbetsplats med trevliga människor, ljus och fina lokaler. Vi har fantastisk utsikt över älven och Byråsen på ena sidan, vilket bidrar till en lugn och skön atmosfär och på den andra har vi knappt ett stenkast till centrum. Det är nära för våra kunder när vi sitter i dessa lokaler och dessutom är det enkelt att parkera – det är uppskattat.

Av de 2 200 kvadratmeter som lokalen innefattar är 1950 nu renoverade och det finns i dagsläget en ledig lokal om 250 kvadratmeter. Görans dröm är att kunna skapa ett bokningsbart konferens- eller mötesrum för föreningar och förråd där de kan förvara sina papper och pärmar.
Långt tillbaka i tiden fanns ett garveri i lokalen och senare även en däckregummeringsfirma, vilket är lite knepigt att faktiskt ta in i nutid, när man kommit över tröskeln. Man möts av ljusa, fräscha rum med ömsom ljust målade betonggolv, ömsom vackra trägolv. Inredningen är modern och det känns som att dessa lokaler lika gärna hade kunnat stå i storstan, men de finns mitt i Malung. Göran och hyresgästerna i hotellet efterlyser gamla bilder från fastigheten, från allmänheten, för att kunna föra ett collage eller kanske till och med en utställning inför Öppet Hus. Förutom att företagen kommer att visa vad de pysslar med under öppet hus bjuder man på korv och bröd och butikerna kommer ha fina erbjudanden. Göran erbjuder rundvandring i det som utifrån sett inte verkar så speciellt, men väl inuti blir det något helt annat.

Dalälva Ekonomi & Utbildning AB
Dalälva är en auktoriserad redovisningsbyrå som ägs och drivs av Annelie Bälter. Byrån, med sex anställda, erbjuder hjälp med traditionell redovisning, såsom bokföring, löneadministration, bokslut, årsredovisningar och deklarationer. De har även inriktning mot digitaliserade lösningar inom området och en av de anställda är specialinriktad på att jobba med just detta. Ett exempel är att koppla ihop kassasystem med bokföringen så att det som slås in i en kassa automatiskt blir bokfört. Tack vare vägen mot digitalisering kan de jobba mer effektivt och lägga mer av sin tid på rådgivning och utbildning till kunderna. De har omkring 70 kunder på månadsbasis samt ytterligare cirka 100 kunder på årsbasis. Merparten av kunderna driver sin verksamhet i kommunen med omnejd (Dalarna), men några finns i övriga delar av landet och ett par har sin verksamhet i andra länder. Dalälva har även kontor i Sälen och Mora.
Advokatfirman Bildt AB
Sedan slutet av förra året finns även en advokat i lokalerna, nämligen David Bildt, som driver sin byrå från fler orter. Han har filialer i Ekshärad och Karlstad. Han jobbar med humanjuridik främst inom områdena familjejuridik, asylrätt, brottmål och socialrätt. Hans arbetsdagar kan innefatta allt från vårdnadstvister och arvstvister till försvar av misstänkta och ärenden där socialen går in och begär tvångsvård. David undervisar också och föreläser för ekonomer i handelsrätt. Än så länge är hans verksamhet i Malung tämligen blygsam, så han är på plats i huset vid brofästet i varierande grad, men han hoppas att besöken ska bli mer frekventa.
Skogsföretagen Siljan Skog och Bergkvist Skog har nyligen blivit uppköpta av ett företag vid namn Orlando. Företagen slås därmed samman och bildar det nya företaget AB Bergkvist/Siljan och på kontoret i Malung ansvarar Jan Ericsson för uppköpen av skog, i området. Med hjälp av fasta