Det känns magiskt!

Det känns magiskt!

Igår kväll kunde man på kommunens hemsida läsa att majoriteten i barn- och utbildningsnämnden ändrat sig och att de nu föreslår att klass 4-5 går kvar på Vildmarksskolan i Rörbäcksnäs. Dessutom föreslår man att skolan utökas med ytterligare en klass – årskurs sex.

Veronica Haglund är en av de föräldrar som för några veckor sedan var uppgiven och bedrövad, men igår var känslorna givetvis helt andra:

– Det känns magiskt! Helt fantastiskt! Precis som för ett par veckor sedan är man återigen nästan lite i chock, fast på ett positivt sätt den här gången.

Under de gångna veckorna har föräldrarna bjudit in politikerna till två olika möten för att diskutera skolfrågan. Mötena har hållits på Scandinavian Mountains Airport, med gott om utrymme för att kunna hålla avstånd, enligt restriktionerna.

– Vi har haft en bra magkänsla. Det känns fantastiskt att vi landade i en så bra och god kommunikation med dem. Det händer så mycket i vårt område och det finns en stark framtidstro här, som jag tror att de delar.

Då, för ett par veckor sedan var föräldrarna väldigt besvikna. Idag är det helt andra tongångar. Arkivbild.

Barn- och Utbildningsnämndens ordförande Sofia Söderström är också nöjd med de diskussioner som förts.

– Vi har blivit inbjudna av byborna och vi har haft en väldigt bra kommunikation med både föräldrar, personal och skolledning. Vi har diskuterat barnens och pedagogernas perspektiv. Då vi inte ser någon ekonomisk vinning med vårt första förslag, så väljer vi att tänka om och tänka nytt.

På mötena har de olika intressenterna presenterat sina tankar och lagt fram vad som är speciellt viktigt. Skolchefen presenterade en risk- och konsekvensanalys och föräldrarna hade också gjort en egen analys som lades fram. Mötena genomfördes med Anders Bjernulf från flygplatsen, som moderator.

Sofia Söderström, ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden. Arkivbild.

Vilka argument väger tyngst för det nya förslaget, enligt dig?

– Vi har gått till val på att vi vill behålla stadieindelningen och det är därför väldigt viktigt. Ett för lågt barnantal i skolan gagnar inte barnen och det pedagogiska perspektivet om kollegialt lärande väger också tungt. Därutöver är Rörbäcksnäs som by speciell – det är någonting på gång där och då vore det synd om kommunen skulle sätta käppar i hjulen. Vi tror på Rörbäcksnäs!

Fram tills på onsdag är det fortsatt ett förslag att skolan i Rörbäcksnäs blir en F-6 skola, det definitiva beslutet tas då i BUN (Barn- och Utbildningsnämnden).

Veronica och säkert alla föräldrar i Rörbäcksnäs med henne, beskriver de senaste veckorna som en känslomässig berg- och dalbana.

– Vi känner oss ödmjuka och tacksamma. Det är bra att Rörbäcksnäs nu får en ärlig chans!

Till hösten fylls skolans korridorer med fler elever än innan, till föräldrarnas stora glädje. Arkivbild.