Bostadskomplex med 16 nya lägenheter byggs i Rörbäcksnäs

Bostadskomplex med 16 nya lägenheter byggs i Rörbäcksnäs

För två tre år sedan besökte Piero Idà från Italien Sälen och Rörbäcksnäs under en semester. Året därefter köpte hans företag en tomt i Rörbäcksnäs. I ursprungsplanen skulle bygget av ett lägenhetskomplex med 16 lägenheter ha startat redan förra året, men på grund av pandemin blev det försenat. Om ett par månader hoppas han på att kunna dra igång och han beräknar byggtiden till drygt ett år.

På denna yta kommer det att stå två lägenhetskomplex som rymmer 8 lägenheter vardera, om drygt ett år.

Ett stenkast från kyrkan i Rörbäcksnäs kan man se en plats där ett stycke skog avverkats. Står man mitt på platsen ser man hur kyrktornet reser sig i väster och hur den ståtliga fjällkammen tornar upp sig i öster. Mitt i det tunna snötäcke som ännu dröjer sig kvar sitter en banderoll, där Pieros projekt visualiseras.

– Jag och min kompanjon Antonino Grasso ska bygga 16 lägenheter i två byggnader som rymmer vardera åtta stycken. Konceptet är italienskt, sånär som den finska bastun som finns i alla, skrattar Piero. Det är fina arkitektritade lägenheter, inte värsta lyxen, men väldigt fina och moderna med hög standard.

Det skarpa ögat kan skymta Rörbäcksnäs kyrka mellan tallarna.

I anslutning till de två längenhetshusen, som kommer att ha milsvid utsikt över Sälenfjällen, kommer man även att anlägga en liten park för barnen, ett gemensamt gym för hyresgästerna, samt en swimmingpool. Dessutom bygger man en padelbana och 16 garage. Totalt beräknas projektet att kosta mellan 20-25 miljoner kronor.

Pieros har tidigare rest runt en del i Sverige, framför allt i Norrland.

Vad var det som gjorde att du fastnade för att bygga i Rörbäcksnäs?

– Rörbäcksnäs geografiska läge är idealiskt. Det ligger mitt i Skandinaviens största skidområde, där det är nära både till Trysil och Sälenfjällen. Därutöver ligger det 5 minuters bilväg från en internationell flygplats, en perfekt plats att bo på.

Skoterleden passerar precis utanför det område som nu står och väntar på att bygget ska starta. På andra sidan vägen från lägenheterna, cirka 300 meter fågelvägen, finns start- och mål för Rörbäcksnäs vitt omtalade cykelleder, där man förra året hade över 40 000 besökare. De allra flesta av dem kunde av naturliga skäl inte övernatta i byn som i dagsläget har drygt 160 invånare, men i och med att lägenhetsprojektet blir verklighet kommer det sannolikt att ändras.

– Lägenheterna är runt 70 kvadratmeter stora och innehåller tre rum i en öppen planlösning. Man kan välja att bo i dem permanent eller att hyra ut dem.

Antonino Grasso och Piero Idà.

Pieros företag Graida är auktoriserad återförsäljare i Skandinavien för varumärket Toyo som tillverkar byggmaterial av återvunnen plast.

– Det här bygget är ekologiskt. De ”tegelstenar” vi använder oss av görs av gammal, återvunnen plast. Plasten är bortrensad från våra hav och skogar.

Till hösten 2022 ska lägenheterna vara inflyttningsbara, är det tänkt.