Begäran om en flyglinje mellan Sälen-Mora-Stockholm är inskickad till regeringen

Malung-Sälens Kommun, Mora Kommun och Region Dalarna har gått ihop och tillsammans skickat in en begäran om att få upphandlad, reguljär flygtrafik på linjen Sälen-Mora-Stockholm. I förra veckan träffades kommunalråden för Malung-Sälen och Mora, Hans Unander och Anna Heed tillsammans med Ulf Berg, Regionstyrelsens ordförande och Birgitta Sacrédeus, ordförande för regionala utvecklingsnämnden, på flygplatsen i Sälen för att tillsammans underteckna en avsiktsförklaring.

2018 förlorade Mora sina reguljära flyg till Stockholm och sedan våren 2019 är Mora helt utan flygtrafik då BRA slutade med sin säsongslinje till Ängelholm, vilken senare flyttades till flygplatsen i Sälen. Anna Heed säger till SVT att frågan om upphandlat flyg eller inte på Mora flygplats är en fråga om överlevnad. Mora kommun har tidigare försökt att få Trafikverket att upphandla flygtrafik till Stockholm, men utan att lyckas. Nu tar man hjälp av Malung-Sälens kommun och får även stöd av Region Dalarna. Enligt det förslag som nu lämnats in ska det vara daglig trafik på linjen Sälen-Mora-Stockholm.

– Det är så att vi vill säkra jobben i våra kommuner. Vi behöver ju en betydligt bättre tillgänglighet än vi har idag och flyget är en viktig förutsättning för de branscher som är viktiga i just våra områden”, säger Anna Heed kommunalråd i Mora kommun till SVT Nyheter.

– Idag tar det sex timmar härifrån (Sälen), minst till Stockholm och då kan man hellre bosätta sig i centrala London om man ska pendla till Stockholm och då förstår alla att det inte verkar riktigt klokt”, säger Ulf Berg regionråd till SVT Nyheter.

Scandinavian Mountains Airport har under den gångna vintersäsongen haft trafik till Stockholm med två avgångar i veckan till Bromma flygplats med BRA. Idag är det osäkert hur trafiken på Scandinavian Mountains Airport ser ut den kommande vintern på grund av BRAs rekonstruktion och coronakrisen.

Hans Unander säger till dt:

–Vi behöver få huvudstaden närmare vår region. Jag hoppas att vi ska få med oss regeringen och företrädarna i Stockholm om att det finns ett stort behov. Man ser nu när coronan slagit sitt fäste att besöksnäringen haft det oerhört tufft och där vore det bra om man kan motverka det genom att satsa på att få hit mer folk och att vi ska ha företag och företagare som kan ta sig till Stockholm på ett bra sätt. Till att börja med kommer kanske halva juni och juli och delar av augusti inte vara trafikerat. Men det beror lite på vad som händer med vår barmarksperiod. Det kommer nog troligtvis finnas ett underlag bara den hemska sjukdomen gått över.