Alla måste ta sitt eget ansvar, men vi tar en dag i taget.

Alla måste ta sitt eget ansvar, men vi tar en dag i taget.

Foto, bilden ovan: Kläppen

I dagsläget är det betydligt lugnare i backarna på Kläppen, än vad det brukar vara denna vecka. Och det kommer att komma betydligt färre gäster än normalt de kommande veckorna, påskveckorna inkluderade. Än så länge håller Gustav Eriksson (VD på Kläppen Ski Resort) och hans personal anläggningen öppen, men det är mycket som inte är som vanligt och de står i daglig kontakt med både lokala och riksomfattande instanser och myndigheter. Om Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer kommer de att följa dessa, från en dag till en annan. Precis som de gör idag.

I lördags stängde Kläppen, liksom övriga anläggningar i Sälenfjällen, sina afterskier och de kabinbaneliftar som finns. I Sälenfjällens fall har Kläppen den enda: Gondol Sälen, som alltså nu är stängd. Under måndagen kom ytterligare direktiv från Folkhälsomyndigheten gällande restaurangerna för verksamheten. Omedelbart vidtogs åtgärder för att följa dessa.

– Vi gör precis allt vi kan, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, för att förebygga smittospridningen av Coronaviruset. De har konstaterat att de åtgärder som vidtagits är bra och att vi gör det som går för att förhindra att smittan sprids. Det handlar om säkerhet för både vår personal och våra gäster.

Gustav Eriksson, VD Kläppen Ski Resort. Foto: Daniel Bernstål

På anläggningens restauranger är bufféer borttagna, endast bordsservering finns och alla rekommenderas att sätta sig sällskapsvis och inte blanda sig med andra. All mat och dryck måste intas sittande – ej vid matdisk eller bardisk. Man har ställt fram extra bord vid sina grillplatser för att fler ska kunna avnjuta sina måltider utomhus. Det rekommenderade avståndet i köerna på en meter hålls rätt naturligt genom att slalomskidor och snowboards oftast är längre än så. Däremot styrs köerna upp på bredden, genom avspärrningar, för att stora folksamlingar inte ska bildas. Gästerna rekommenderas också att åka familjevis, inte med andra. Det blir längre liftköer, men gästerna har hittills haft överseende med det.

– Allt handlar ändå om allas personliga ansvar. Vi är inga experter, utan lyssnar till de som är det – i det här fallet Folkhälsomyndigheten. Alla måste ta sitt eget ansvar och lyssna på råden de ger och följa deras rekommendationer. Är man sjuk eller känner sig krasslig så ska man inte ge sig ut i backen eller anläggningen. Precis som man inte heller ska gå till skolan, jobbet eller affären om man känner sig dålig.

Kläppen och uppmanar sina gäster att göra så mycket som möjligt online; köp av Skipass, hyra av utrustning som körs direkt hem till stugan och så vidare. Om man ovanpå detta lagar sin egen mat i stugan, behöver man i princip inte umgås med andra än sitt eget resesällskap.

Från olika håll kommer kommentarer i stil med: ”Det är vansinnigt att hålla fjället öppet” – hur ser ni på det?

– Om experterna bedömer att de vidtagna åtgärderna gör att det är tryggt att vistas i fjällen så måste vi lyssna och lita på det. Kommer det nya rekommendationer så kommer vi självklart att följa dem direkt, utan att tveka. Vi delar allas oro och gör därför det myndigheterna säger åt oss att göra. Vi tar ansvar genom att vidta alla försiktighetsåtgärder vi kan, för att gästerna och personalen ska vara trygga och ha det bra. Vi har kontinuerligt möten med myndigheterna på alla nivåer, idag med vårdcentralen i Sälen och igår med landshövdingen. Just nu känner alla sig trygga, men vi får se vad som händer – vi tar en dag i taget.

Den svenska fjällvärlden jämförs ofta med de italienska alperna i Coronafrågan och många är rädda för att det som hände där ska hända även här – vad tror du?

– I Italien blev de tagna på sängen och hade ingen chans att vidta försiktighetsåtgärder, innan skadan redan var skedd. De körde på som om det vore vilken dag som helst, i flera veckors tid. Vi har tack och lov haft en helt annan möjlighet att förbereda oss, vilket vi också har gjort.