89:e butiken startar i Malung

89:e butiken startar i Malung

Fredagen den 23 augusti invigs Dollarstores 89:e butik i Sverige. På Mobygärdet i Malung. Den 90:e butiken kommer att invigas inom kort på Hammarö, utanför Karlstad. Dollarstore signalerar möjligen ett utländskt ägarskap, men är i själva verket ett svenskt, familjeägt företag. Historien om Dollarstore börjar i en liten skrubb hemma hos familjen Ahlberg i Sundsvall där Peter Ahlberg hade sitt kontor. Den allra första Dollarstorebutiken öppnades 1999 i Billsta, strax utanför Örnsköldsvik. Butiken var 400 kvadratmeter stor och den omedelbara framgången var ett faktum. I våras firade man 20 år och idag är man Sveriges snabbast växande lågpriskedja. Innan årsskiftet 2019/2020 planerar man att öppna 30 nya butiker.

Butikschef i Malung är Erik Eriksson och tillsammans med ytterligare 10 lokala förmågor kommer han att driva butiken, som har en yta på dryga 2500 kvadratmeter. En lätt svindlande affärsyta i våra trakter. Tanken var från början att butiken i Malung skulle öppna i början av sommaren, men tjälen i backen i våras satte stopp för detta och försenade bygget av själva lokalen. Att Dollar Store valt att etablera sig i Malung och specifikt på Mobygärdet har framför allt med två saker att göra. Dels för att man tror mycket på Malungsbutiken då det utbud av varor som man kan erbjuda inte finns i jättestor utsträckning på orten och i det omkringliggande området. Dels för att man kunde placera butiken strategiskt nära riksvägen där Sälenturismen far förbi under vintersäsongen.

– Vi tror också på att handel föder handel, säger vikarierande distriktschef Liridone Rama. Dollar Store har butiker från Gällivare i norr till Trelleborg i söder och vi är kända runtom i landet för att vara kunddragare och vi hoppas och tror att de kunder som kommer till oss även ska ge fler kunder till övriga butiker i Malung. Vem vet kanske en och annan turist väljer att ta vägen över Malung när de vet att vi finns, vilket gynnar både oss och övriga Malungsbutiker.

Dollarstore_Natalie

Erik berättar att butiken har i princip ”allt” i sitt sortiment, hygienartiklar, heminredning, leksaker, elartiklar, osv, osv. Något som inte finns i samma utsträckning i Dollar Store butiker på andra orter är fiskesortimentet, där är Malung speciellt. Liridone fyller i:

– En annan sak som är unikt för just Malungsbutiken är att alla 11 anställda kommer från den egna kommunen, det är riktigt roligt! 

En av de nyanställda är Nathalie Johansson, från Malung:

– Jag sökte jobbet via Dollar Stores hemsida, kallades till intervju och i slutet av maj fick jag reda på att jag skulle få börja veckan innan öppningen i augusti. Just nu packar vi upp varor och går internutbildning i Dollar Stores varusortiment, byggnationer i butiken, hur man ska tänka kring varuexponering, kundbemötande och så vidare, hela konceptet. Det känns riktigt, riktigt kul att få börja jobba här!

Dollar_Natalie_kollega

Nathalie, Erik, Liridone och alla andra kollegor ser med spänning och förväntan fram emot öppningen på fredag och de har förberett sig väl. I skrivande stund finslipas det på de sista detaljerna i uppackningen och exponeringen. De har byggt upp åtta extrakassor för att kunderna ska slippa stå i kö. De har bunkrat upp med proviant och aktiviteter som räcker hela dagen. Klockan 9 börjar man servera kaffe och kanelbulle, så långt lagret räcker. Kl. 13-15 bjuder man på tårta och klockan 15-17 finns det fiskdamm för barnen, förutom den hoppborg som de kan hoppa i utanför butiken, hela dagen. De 50 första betalande kunderna under fredagen kommer att få ett presentkort och under invigningsdagen lottas även presentkot på större summor ut. Det blir en hejdundrande fest! Erik och hans personal hoppas att många vill komma och vara med på kalaset!