27 september är det nya förslaget för folkomröstning kring vindkraft på Ripfjället

Den 7 april beslutade kommunfullmäktige att folkomröstningen om vindkraft på Ripfjället skulle skjutas fram på grund av coronaviruset. Valnämnden fick uppdraget att bevaka situationen och återkomma med ett nytt förslag på datum vid fullmäktige den 22 juni. Man har nu föreslagit att folkomröstningen istället ska äga rum den 27 september. Det slutliga beslutet kring nytt datum tas vid fullmäktige den 22 juni.

Majoriteten i kommunen (S, C och L) uttalar sig gemensamt i ärendet:

– Vår bedömning är att coronasituationen inte kommer ändras inom åskådlig tid och därför vill vi nu arbeta fram en lösning för att kunna arrangera folkomröstningen den 27 september.

– Fullmäktige har tidigare bestämt att en kommunal folkomröstning skall hållas, så det ska vi givetvis göra så snart som möjligt, men samtidigt ska vi självklart genomföra det här på ett säkert sätt enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Vi uppmanar alla att använda sin demokratiska rätt att tycka till i den här frågan och rösta. Oavsett om man går till en vallokal eller röstar via ett ombud så ska alla, även personer som tillhör riskgrupp, ha möjlighet att rösta på ett säkert sätt.