1:a maj firas digitalt i Malung-Sälen

Traditionellt sett firas arbetarrörelsens dag alltid den 1a maj. Med rådande begränsning om att endast 50 personer får vistas samtidigt på allmän plats, tänkte det socialdemokratiska partiet i Malung-Sälen först att man skulle tvingas ställa in, det kändes fel att bjuda in folk till utomhustal och sedan tvinga dem att hålla avstånd – det är onödigt att utmana begränsningen.

De ville ändå på något vis uppmärksamma den för partiet viktiga dagen och efter olika resonemang fram- och tillbaka kom man fram till att istället hålla tal som sänds digitalt. På fredag håller därför partiets ordförande i Malung-Sälen, Jörgen Norén och kommunalråd Hans Unander varsitt tal som direktsänds i TV Malung. Sändningstiden är kl. 10.30. Boende i Malungshems fastigheter kan se sändningen på TV och övriga kan titta på TV Malungs webbsida.

Hans Unander
Kommunalråd Hans Undander. Foto: Timea Hedlund
Jörgen Noren
Ordförande i Socialdemokraterna Malung-Sälen Jörgen Norén.

– Vi hoppas att vi på detta sätt når ut till de som annars hade kommit och lyssnat. Vi vet inte exakt vilka möjligheter folk har att ta del av det, men det är i alla fall ett försök och det bästa vi kan göra när läget är som det är. Direkt efter våra tal kommer SVT att sända Stefan Löfvens och Karl-Petter Thorwalssons tal i SVT, säger Jörgen Norén.

Märkessamling
Delar av samlingen av 1:a maj-märken, hemmahörande i Yttermalung.

Varje år tas ett 1 maj-märke fram till firandet, som säljs till de som vill ha. Detta märke finns även i år och kommer att skickas ut till partiets medlemmar över 70 år, av vilka många befinner sig i isolering. Finns det fler som vill ha kan dessa höra av sig till partiet, så försöker de lösa det. Många samlar på dessa märken och i Yttermalung finns en samling innehållande nästan alla märken, från 30-talet och framåt.