Malung-Sälens Räddningstjänst ingår nu i ”Räddningsregion Bergslagen”

Malung-Sälens Räddningstjänst ingår nu i ”Räddningsregion Bergslagen”

Tisdagen den 12 maj startade den nya:  ”Räddningsregion Bergslagen (RRB)”. Där ingår räddningstjänsterna i Värmlands Län, Örebro Län, delar av Dalarna, Västra Götaland och Västmanland. Man skriver i ett pressmeddelande: ”Syftet med RRB är att åstadkomma mer effektiv användning av resurser och därmed större förmåga och uthållighet att genomföra räddningsinsatser”.

RRB är ett resultat av de senaste årens större händelser där det visat sig att svensk räddningstjänst behöver organisera sig i större enheter för att öka sin förmåga att genomföra räddningsinsatser. I RRB ingår 42 kommuner och totalt 740 000 invånare. I området är 17 räddningstjänster aktiva och deras 110 styrkor hanterar årligen runt 7500 larm. Kommunernas egna räddningstjänster finns kvar som egna organisationer, men det operativa samarbetet på ledningsnivå blir utökat och en integrerad del av varje räddningstjänst.

RRB får en ny gemensam ledningscentral i Örebro som är samlokaliserad med SOS Alarm.

Malung-Sälens räddningschef Per Hampus ser fram emot det nya samarbetet:

– På ledningsnivå stärker detta räddningstjänsten i vår kommun, vilket innebär att vi på olycksplats kommer att få bättre hjälp och stöd och vid större långvariga händelser får vi en bättre ledningsorganisation, som kommer att larmas ut per automatik. Detta är något vi tidigare saknat.

Per Hampus
Räddningschef Per Hampus