Dalarnas museum inbjuder till egna tolkningar av kurbits

Dalarnas museum inbjuder till egna tolkningar av kurbits

”Kurbits i karantän” är namnet på Dalarnas museums nya satsning – en följd av Coronakrisen. I denna märkliga tid, då många tvingas leva i karantän, kan kreativitet och skaparlust födas hos oss människor. Därför vill museét inspirera till skapande och samla material inför framtiden.

De kallar sitt projekt för ”Kurbits i karantän” och bjuder in människor till att skapa sin helt egna tolkning av kurbits. Hur man gör eller vilken typ av material man använder är upp till var och en. Man kan måla, teckna, jobba tredimensionellt eller digitalt. Resultatet skickar man in till Dalarnas Museum och det kommer där att publiceras på hemsidan och kanske även i en digital eller fysisk utställning framöver, beroende på vad som händer.

Bakgrunden till projektet är att museet, precis som de flesta andra, har tvingats att tänka om på grund av Coronakrisen och de har valt att fokusera på sin digitala publik. Genom att sprida sin kunskap och information via sociala medier och Digitalt Museum hoppas de kunna nå och glädja människor, trots att de i nuläget inte kan erbjuda fysiska möten. På hemsidan finns filmer som man normalt sett måste betala för att kunna se, men dessa släpps nu fria, samtidigt som de producerar nya filmer där man visar upp sin verksamhet bakom kulisserna.

Ytterligare ett filmprojekt inom ramen för Dalarnas museum är de så kallade kortfilmerna vid namn: ”Samtal från ljugarbänken”. Dels producerar de egna informativa filmer om olika ämnen som de jobbar med, men genom hashtaggen #samtalfrånljugarbänken är deras önskan att de ska kunna inspirera fler att sätta sig ned och prata om stort och smått, filma och dela med sig av kunskap och funderingar.

Läs mer om projekten på: dalarnasmuseum.se