Tjugotjugotvå – då är vi på tå!

Tjugotjugotvå – då är vi på tå!

Merparten av de artister som var bokade till Malungsfors Visfestival förra året bokades om till detta år. Festivalen sällar sig nu till den övriga skara av musikfestivaler och idrottsevenemang som tvingas ställa in sina planer även för sommaren 2021.

– Hur mycket vi än skulle vilja låta folk komma hit till Gläntan och njuta av 18 timmars musikunderhållning, som de brukar kunna göra, så går det bara inte. Vi törs inte ta risken och äventyra folks hälsa, säger Johan Eriksson som är Visfestivalens grundare och arrangör.

Riktigt trist att behöva ställa in två år i rad, tycker Johan.

Johan, som själv är musiker, tycker det är oerhört trist att behövas ställa in i år igen.

– Jag är själv en del av branschen och vet hur tufft och tråkigt det är att inte få spela. Jag vet att alla artister saknar sin publik och bara längtar efter att få möta den igen. Men vi har inget val, vi måste hålla igen, tills det här är över och restriktionerna släpper. Om vaccineringen hade fungerat som det var tänkt så kanske, kanske att vi hade haft en liten chans att genomföra årets festival, men som det nu blivit, så känns det helt enkelt inte säkert.

Gläntans scen kommer att stå tom, helgen i vecka 28, även i år.

Hur drabbar det festivalen ekonomiskt?

– Det är ett ekonomiskt bortfall, absolut. Det som är till vår fördel i det fallet är att vi inte dras med så stora fastna kostnader, som en del andra gör. Vår stora kostnad är artistbudgeten och den förändras inte så mycket från år till år. Det tråkigaste är att vi inte kan bjuda publiken på det de är vana vid – kvalitativ underhållning med en gemytligt stämning och miljö, vilket blivit lite av vårt signum.

Visfestivalen i Malungsfors har de senaste åren lockat en publik på drygt 1500 besökare under de två festivaldagarna i juli. I år skulle festivalen haft 15-årsjubileum om det inte varit för pandemins utbrott förra året. I stället får nu Johan bjuda in artister till den 14:e festivalen i ordningen, år 2022.

– Jag hoppas och tror att artisterna som var bokade till förra årets festival håller i, håller ut och vill vara med, nästa år – för tjugotjugotvå, då jäklarimej kommer vi verkligen att vara på tå!