Säg det med en sång!

Längst ned på sidan finns ett filmklipp med en kärlekshälsning till alla medmänniskor i Coronatider.

Artisten Johan Eriksson från Malungsfors lever på sin musik. Men även för en artist har det slagit hårt i dessa Coronatider. När alla musikuppdrag ställdes in, började Johan fundera över hur han skulle kunna framföra sin musik utan att sjunga live inför folksamlingar.

– I fredags var jag uppe i Sälen och spelade After Ski och körde Musikquiz med mitt band ”Partypolarna”. Även lördag var det meningen att vi skulle köra After Ski, men jag fick ett telefonsamtal på förmiddagen om att resterande spelningar tills vidare är inställda. Vi fick helt enkelt åka upp och packa ihop våra instrument, säger Johan.

När Johan såg att artisten Frida Andersson, som också är hans kollega och vän, hade börjat med ”Musikbud” så föll alla bitarna på plats för honom. Han kontaktade Frida och hon godkände att han fick göra ett liknande upplägg.

– Eftersom många människor sitter i karantän och inte vill eller får ha närkontakt med andra, inte ens träffa sina nära och kära, så blir det kanske lite ensamt.

Konceptet är att man skickar en hälsning med en sång, via Johan. Han spelar in en video och framför även en personlig hälsning, som sedan skickas över till beställaren som i sin tur skickar den till mottagaren.

Redan nästa dag fick Johan sitt första uppdrag. Han är märkbart tagen när vi träffas. Jag frågar honom om han spelat in en video som berört honom.

– Ja jag kommer från ett äldre par nu. De har ingen tillgång till dator eller smartphone. Jag spelade in en video på min Ipad, åkte hem till paret, hängde min Ipad i en påse på deras dörrhandtag och åkte därifrån. När jag kom tillbaka för att hämta påsen, ringde mannen i huset upp mig och med gråten i halsen tackade han mig så mycket. De hade tittat på videon hela fem gånger, säger en rörd Johan.

– Det har varit kärlekshälsningar, hälsningar till ensamma äldre och även föräldrar som vill skicka hälsningar till sina barn. Det har varit ett fantastiskt gensvar! Jag är så tacksam och glad att jag med hjälp av musiken kan få sprida glädje i dessa tider. Värdet för mig i allt det här, är tacksamheten jag får från mottagaren. Speciellt de äldre, som annars sitter hemma helt ensamma.

– Målsättningen är att flera entreprenörer vill ansluta sig och att vi tillsammans kan sprida glädje till våra medmänniskor. Faktiskt redan nu i dagarna ska jag och Täpp Lars Arnesson träffas och göra något gemensamt. Han har ju så mycket kunskap om både fäbodbruk och design. Han är fantastisk på att med inlevelse berätta om tiden från förr.

– Kanske är vi på väg tillbaka i tiden. Vi är tvungna att ta oss tid att lyssna, vi måste ställa om, avslutar Johan.