Prästen på fiskefänge

Den svenska skådespelaren Max von Sydow har många huvudroller på sin meritlista. En av dem är som predikanten Gustav Ömark i filmen ”Prästen från Uddarbo”. Förlagan till filmen, romanen med samma namn skriven av Axel Hambréus, har en verklig förebild, nämligen komministern i Malungsfors Kapell 1919–1947: Oskar Leonard Sjödin. 

Oskar var mycket omtyckt av folket i byn och han hjälpte till med det mesta. Han såg bland annat till att det byggdes ett vattenledningssystem och han är också pappa till bron över älven, bastun, kapellet och kyrkogården. Dessutom var han mycket aktiv i skolan. Om Oskar och hans fru Anna finns många härliga historier och här får du läsa en av dem:

Ett av Oskars stora intressen var att fiska. Han följde gärna med eller bjöd själv in bybor på fisketurer, gärna i Västerdalälven. En vacker sommarkväll var han och kyrkvaktmästaren ute i ekan och metade och plötsligt fick Oskar ett rejält napp! Förmodligen gammelgäddan av styrkan att döma. Han och hans kumpan hjälptes åt för att försöka få upp fångsten. De höll till slut båda i metspöt och kämpade på ett bra tag med armstyrka och håv. Precis när de trodde att kampen var vunnen och de bara skulle tippa fisk-en från håven, i båten, spratt den sluga, gamla damen till – slet sig lös och försvann bort i friheten, under båten. De satte sig ned och det blev alldeles tyst i båten. Efter en stunds tystnad sa Oskar, en Guds man, till sin vän: – Säg det du Jonas, jag tänker det.