Patricia från England hittade sin mors släktingar i Malung

Patricia från England hittade sin mors släktingar i Malung

I augusti förra året besökte brittiskan Patricia ”Pat” Page Malung och Sverige för tredje gången. Vid de två senaste tillfällena har hon haft sin make Andrew ”Andy” med sig och första gången var systern Britta hennes sällskap. Pats mor Anna Britta lämnade Malung i sin ungdom, när hon träffade sin engelska kärlek Peter. Peter var soldat i den engelska armén och hamnade i Malung när han, tillsammans med några kamrater, var på väg hem från Finland där de stöttat den finska armén under den ryska invasionen. Anna Britta drömde om att en dag återvända till Malung för ett besök – en dröm som hon dessvärre aldrig fick uppleva.

2013 fick Pat och Andy, via släktforskningssiten Ancestry, kontakt med en svensk dam i Stockholm som kunde ge dem namnet på en person i Malung, som kanske kunde hjälpa dem hitta information om mor Anna Britta. De tog kontakt med Margareta Hedblom, dåvarande kulturchef i Malung, som mycket riktigt kunde leda dem vidare till Anna Brittas ättlingar.

– När vi fick reda på att mor hade ättlingar kvar i Malung åkte jag och min syster dit 2014 för att träffa dem och få reda på mer om den plats som mor kom från. Hon berättade en del när hon var i livet, men långt ifrån allt. Jag tror det gjorde ont i henne för att hon saknade hembygden så mycket. Det var meningen att hon och far skulle åka dit när de fyllt 50, men far dog i en hjärtattack precis efter sin födelsedag, så det blev inte av. Fyra år senare dog mor av cancer, innan hon hann sätta fötterna på svensk mark igen, berättar Pat.

Andrew och Patricia framför ”The British coast”.

Pat och Andy har besökt Malung ytterligare två gånger: 2016 och 2019 och de har hunnit träffa drygt 10-talet av Anna Brittas ättlingar. De har forskat en hel del kring Pats ursprung, familjeträdet har växt och har fått fler och fler grenar. Tack vare Ancestry vet Pat att hon är 58% skandinavisk. Hon känner sig hemma i Malung och både hon och Andy trivs här.

– En del av mig är en del av Malung. Där finns lugn och ro, stillhet. Det är en stor kontrast till vårt liv hemma i Berkshire, där livet är betydligt mer hektiskt. Visserligen är vi båda pensionärer numera, men den allmänna stressen i samhället är högre här. Människor vi träffar i Malung är alltid vänliga och hjälpsamma, vi känner oss fria och dessutom är det fantastiskt vackert! Jag förstår att mor ville åka tillbaka och besöka Malung, säger Pat.

Pat och Andy är även mycket aktiva på ytterligare en släktforskningsplattform: myheritage. Flera människor från Sverige och Malung har där hört av sig och berättat att de tror sig vara släkt, då de fått matchningar i sina respektive familjeträd. När paret Page besökt Malung har de försökt att träffa dem alla. Ibland är språket en barriär, men släktningarna i Malung känner alltid någon, som känner någon, som känner någon som kan prata engelska…och så löser det sig.

2019 besökte Pat Malung för tredje gången.

Under Pat och Andys besök i Malung 2016 passade de på att förnya sina vigsellöften då de firade 30 år som gifta. Detta gjorde de i Malungs kyrka, vilket blev ett sätt för dem att verkligen befästa Pats arv härifrån. Under besöket i somras återvände de till kyrkan för att beskåda ”The British Coast”, en liten del av Västerdalälvens strand i närheten av Malungs kyrka. Den ska ha fått sitt namn efter att många engelska soldater sägs ha uppehållit sig där under varma sommardagar 1941. Förmodligen även Pats far. De tror att han är en av personerna på bilden, men kan inte säkert veta.

Malung, juli 1941: The british coast. Bild från boken: The Volunteers, av Justin Brooke

Anna Britta och Peter fick 12 barn. Deras första son, som föddes i Stockholm, fick namnet Tommy efter sjuksköterskornas förslag. Förslaget gav de eftersom han var son till en engelsk soldat, vilka vid den tiden hade smeknamnet: Tommy. Historien om Pats fars och hans kamraters resa genom Sverige, hur Anna Britta och han möttes, hur deras första tid tillsammans var, är något som Pat och Andy försökt kartlägga och de har kommit en bra bit på väg. Faktum är att den historien faktiskt är så spännande att det får bli en egen artikel längre fram.

Så här i Coronatider håller sig Pat och Andy hemma i England och ingen resa till Malung finns i dagsläget inplanerad, men de är fullt övertygade om att i framtiden besöka Malung en fjärde gång. Och säkert många fler.

Paret Page förnyade sina vigsellöften i Malungs kyrka 2016.

ANCESTRY
är ett amerikanskt företag där privatpersoner kan bedriva DNA- släktforskning och släktforskning på internet. Företaget har 20 miljarder historiska uppgifter och den svenska delen har många miljoner uppgifter från svenska kyrkböcker. Ancestry är verksamt i mer än 30 länder och har DNA-data från mer än 15 miljoner användare.

MYHERITAGE 
är en släktforskningsplattform online som startade år 2003. Här kan användare skapa släktträd, ladda upp och bläddra igenom fotografier och söka bland miljarder av globala historiska dokument. Tjänsten kan sedan 2016 användas på 42 språk och har omkring 92 miljoner användare världen över.