Millans Combo fick flest röster genom tiderna

I helgen var feststämningen hög när Country-SM gick av stapeln på Högis. Tre vinnare skulle utses bland elva olika band, som tävlade i följande kategorier: Classic Country, Pop/Rock Country och Rock-A-Billy. Ett av de tävlande banden var Millans Combo med medlemmar från Lima och Malung.

I maj spelade Emilia Gudmunds och hennes bandmedlemmar in tre låtar och skickade in till organisationen och i juli fick de besked om att de antagits till tävlingen. Tiden därefter och fram till eldprovet bestod av många och långa repetitioner. I fredags var det så äntligen dags att äntra scenen och Emilia Gudmunds, bandets sångerska, berättar att nervositeten gjorde sig ordentligt påmind:

– Vi är otroligt nöjda med vår prestation, vi gjorde ett av våra allra bästa framträdanden och kunde inte ha gjort det bättre! Innan vårt uppträdande var jag dock rejält nervös, vilket jag inte brukar vara, men att spela framför en jury och inför en publik som älskar och är experter på just country, gjorde det hela väldigt speciellt. Jag kände av allvaret redan på förmiddagen då vi soundcheckade – allt var så proffsigt med ljudtekniker, utrustning och så vidare. Vi lyssnade lite på de andra banden och blev taggade att göra bra ifrån oss – vi ville verkligen mäta oss med dem, då de var så bra!

Emilia Gudmunds

Millans Combo tävlade i kategorin Pop/Rock Country, tillsammans med 5 andra band. Alla band spelade fem låtar vardera: Fyra stycken som de valde själva, varav en ballad och dessutom en som juryn valt ut. Den sistnämnda spelades av alla band. De tävlande i Pop/Rock Country spelade alla på fredagen och övriga kategorier tävlade på lördagen. Till publikens besvikelse tvingades dragplåstret ”Smith & Thell” att ställa in sin spelning på fredagskvällen. De ersattes av ett snabbt ”ihop-kokat” band  från Malung med Johan Eriksson i spetsen. Enligt utsago fungerade malungsmusikerna alldeles utmärkt i rutiga westernskjortor och cowboyhattar.

Millans på scenen Högis

Country-SM är ett evenemang där publiken verkligen är med på noterna. De är där för att de älskar countrymusik, framför allt när den framförs live. Många återkommer år efter år, bor i samma lägenhet, gör samma saker, träffar countryälskande vänner från när och fjärran, i alla olika åldrar – det är årets höjdpunkt för många. Gitarristen i Millans Combo, Kristoffer ”Doffe” Sundberg erkänner att han var positivt överraskad över arrangemanget:

– Jag hade själv aldrig varit där tidigare, men kommer säkerligen att komma tillbaka, det var riktigt trevligt! Folk var glada, det var härlig stämning och man trivdes. Man märkte tydligt på publiken att de verkligen lyssnade och gillade det de hörde. Vi var själva ute i publiken en hel del och det var faktiskt väldigt många som kom fram till oss, utöver de ortsbor som var där, och gav oss massor med beröm och pepp. Vi fick känslan av att de trodde på oss och det betyder mycket!

Doffe spelar

På lördagskvällen avslöjades tävlingens resultat under en bankett. Millans Combo nådde inte hela vägen fram i sin kategori – vann gjorde fjolårsvinnarna ”Sentiment Falls”. Rättvist enligt Emilia och ”Doffe”. Men! Efter att ordinarie priser delats ut tillkännagavs ytterligare ett pris, som bandet inte kände till, nämligen: Publikens pris. Med flest röster i denna kategori, under tävlingens 14-åriga historia, vann Millans Combo.

– Vi blev så glada! Det kändes nästan som att det var mer värt att vinna det priset – det är ju publiken man spelar för! Jag tror att vi vann för att vi utstrålar spelglädje och att vi hade lätt för att få med oss publiken. Hela helgen var en fantastiskt bra och nyttig erfarenhet inför framtiden och dessutom var den underbart rolig. Det kändes lite som att vara i Nashville, folk klädde upp sig till tänderna och det pratades country i vartenda hörn. Man kunde till och med handla hattar, boots, skjortor, skärp med westernstuk och en tatuerare fanns på plats. Jag gjorde ingen tatuering, men kanske nästa år om vi ställer upp igen, skrattar Emilia.

– Det gör vi! säger Doffe snabbt, med stark övertygelse i rösten.

Hela bandet på scen

Sång och gitarr: Emilia Gudmunds
Gitarr: Kristoffer Sundberg
Trummor: Niclas Fehrm
Bas: Kenneth Limberg
Pedal Steel: ”Pigge” Mattis