Malungsfors Visfestival ställer om

Arrangörerna av Malungsfors Visfestival med Johan Eriksson i spetsen har tagit beslutet att, likt många andra, skjuta upp årets festival – till nästa år. Flertalet av de tänkta artisterna inför årets arrangemang var redan bokade, men har i dagarna fått besked om att dessa spelningar är ”framflyttade” till nästa sommar.

– Jag har varit i kontakt med de artister som vi bokat och de tycker givetvis att det är jättetråkigt, men de har också full förståelse. De har fått erbjudande om att komma nästa år och de har redan tackat ja, vilket är jätteroligt – de tycker om att spela hos oss, berättar Johan.

På grund av Coronakrisen har arrangörerna skjutit på starten av biljettförsäljningen och nu behöver den alltså aldrig ta sin början.

Beslutet har man tagit med respekt för rådande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och i tron att stora folksamlingar inte kommer att vara säkra, ens i slutet av sommaren. Visfestivalen har runt 500 personer i omlopp i Forsgläntan under båda festivaldagarna och att hålla rekommenderade avstånd på den lilla ytan, ser man dessvärre som omöjligt. Även om rekommendationerna kring avstånd kan komma att ändras vill man ta det säkra före det osäkra.

Johan Eriksson i Gläntan

– Det är tråkigt, men vi kan bara, precis som alla andra, gilla läget. Dock väljer vi inte att deppa ihop för det, vi har istället försökt att tänka nytt! I samband med att jag avbokade de artister som vara klara frågade jag om de kunde tänka sig att ställa om och istället bjuda på en ”digital konsert” i form av en livestream och det ville de gärna! På vår facebooksida kommer det därför under våren och sommaren att dyka upp livestreams från olika delar av landet, exakt i vilken form vet jag inte än. Hur många konserter det blir beror på hur många artister som vill vara med, men redan idag är det klart att Ellinor Brolin, Jenny Almsenius och Kristoffer Sundberg & Emilia Gudmunds kommer att bjuda på sina alster. Redan i morgon kommer vi att bjuda på en Ted Gärdestad-hyllning.

Johan som Ted på Malungsfors Visfestival

Malungsfors Visfestival har traditionellt sett haft ett mycket starkt stöd av lokala sponsorer och Johan hoppas att det stödet kommer att finnas kvar även om festivalen inte äger rum i år. Åtminstone inte från scenen i Forsgläntan. Johan har en vision:

– Jag skulle inte vilja kalla det att vi ställer in årets festival – vi ställer om! Istället för picknick i det gröna framför Forsgläntans scen rekommenderar jag publiken att ta picknick hemma i sin egen trädgård framför skärmen. Kanske fixar någon en stor skärm och bjuder in de närmsta grannarna till ”Trädgårds-drive-in” – vad vet jag?!