Malungsbördiga Nina Källmodin blev tvåa i Bonniers stora manustävling

Malungsbördiga Nina Källmodin blev tvåa i Bonniers stora manustävling

Eller nej, rättare sagt: Nina och hennes 11-årige son Willem blev tvåa i manustävlingen, de har nämligen skrivit manuset tillsammans. Priset var 25 000 kronor som de delar på. Willem känner sig rik och funderar på att köpa nya spel medan mamma ännu inte har någon klar idé vad hon ska göra med sin del av vinsten.

Manuset heter ”Salen” och är en spökberättelse. Den handlar om vad som händer när tre barn upptäcker ett dolt utrymme i sin skola. Nina och Willem hade redan spånat och börjat skriva på sin historia och var på god väg till ett manus, när tävlingen dök upp.

– Vi hade massor av idéer om vad som skulle hända i berättelsen och vi skrev ned dem alla. Sedan skrev jag ned ett kapitel i taget och högläste för Willem. Vi pratade ihop oss och justerade tills vi båda var nöjda. Det har varit väldigt lustfyllt och roligt att skriva tillsammans med honom.

Willem Källmodin
En ung författare - Willem Källmodin. Foto: Nina Källmodin.

Det tog flera veckor innan de verkligen fattade att de kommit tvåa i manustävlingen.

– Jag följer förlaget på sociala medier och såg att det var 833 manus inskickade, så jag trodde givetvis att det var rätt kört. Jag blev jätte-, jätteförvånad när de ringde och berättade att vi kommit tvåa. Dessutom berättade de att vi förutom prispengarna även skulle få vårt manus utgivet som bok! Den kommer att ges ut våren 2021 och jag gissar att den blir runt 150 sidor.

Nina är uppvuxen i Malung och har hela sin familj och släkt kvar här, men sedan 10 år tillbaka bor hon i Nusnäs. Hennes man är från Blekinge där de bodde när Willem var liten, men de valde att flytta tillbaka till Dalarna för att komma närmare Malung. Nina har skrivit historier och små berättelser ända sedan hon lärde sig att skriva.

Nina Källmodin. Foto: Maria G Danielsson.

– Som liten sa jag att jag ville bli författare, men ju äldre och förnuftigare jag blev, så valde jag till sist journalistyrket, säger hon och skrattar. När jag jobbat som tidningsjournalist ett antal år märkte jag att jag tappade ”mitt eget” skrivande. När man skrev hela dagarna så fanns inte orken eller inspirationen kvar på kvällen till att skriva om det jag tyckte var viktigt och roligt. Under barnledigheten insåg jag att jag saknat skrivandet och började så smått igen. Och så skolade jag om mig till bibliotekarie. Det gav mig tid och lust att återuppta skrivandet på kvällarna och fritiden.

Nina har tidigare skrivit fyra manus för vuxna, av vilka ett har blivit utgivet. Det är en vuxenbok med titeln ”Den som står dig närmast”. Den handlar om en kvinna som isolerat sig i sin lägenhet och bara kommunicerar via mail och sms. Allt eftersom man läser boken, förstår man varför hon inte går ut.

Kommer det fler böcker i framtiden?

– Jag hoppas det. Willem och jag har faktiskt precis avslutat del två där vi skriver vidare om samma barn som i ”Salen”. Vi planerar nu för del tre. Om de blir utgivna eller inte vet jag förstås inte, men vi håller tummarna!