Hallå där, Staffan Eklund!

Många känner igen Staffan från bygdespelet ”Under samma himmel” där han hade en av de bärande rollerna och för de som, för länge sedan, såg ”Fössrevyn” är han möjligen en… idol? Vem kan glömma hans fenomenala tolkningar av originella bybor och hans oemotståndliga mimik?

För de allra flesta är han kanske ändå mest bekant som en av musikerna i Rotharrys, där han alltid höll dragspelet högt och komponerade den ena underfundiga texten efter den andra. Både på svenska och på Malungsmål. När han inte undervisade gymnasieskolans elever i fysik, vill säga. Han har inte synts till i bygden på ett tag, så vi ringde helt enkelt upp honom för att höra:

 Du var ett frekvent återkommande ansikte på Malungs ”nöjesscen” – vart tog du vägen?

– Ja det kan man ju fråga sig men svaret är, tro det eller ej, det klassiska: Kärleken. Min fru kommer från Stockholm och när vi träffades för tio år sedan skulle jag även vidareutbilda mig i Stockholm, så därför ”buffrade” jag.
 
Vad gör du nu för tiden?

– Jag jobbar som lärare i fysik och matematik på Nacka gymnasium, liknande det jag gjorde på Malung-Sälens gymnasieskola. Det som skiljer jobben åt är att det är fler elever och kollegor samt att jag har kurser i matematik med mer spetsinriktning, vilket jag tycker är mycket inspirerande.
 
Musicerar du fortfarande och skriver låtar? Spelar du revy eller teater?

– Efter flytten till Stockholm har jag prioriterat familjen framför artisteri därför har jag legat i träda vad gäller medverkan i sceniska verksamheter. Under det senaste året har dock låtuppslagen börjat komma igen så jag ska nog börja färdigställa några av dessa, sen så får vi se vad man kan hitta på för något med dem. 
 
Får vi se dig på någon scen här hemma framöver? 

– Jag har haft förmånen att spela med Torbjörn Korssell i hans husband under flera år, uppe i Sälen på midsommarafton och jag hoppas att den traditionen kan fortsätta. För övrigt vet man aldrig vad som kan hända, dyker något roligt och intressant projekt upp och möjlighet finns, så bidrar jag gärna. 
 
Hur håller du kontakten med Malung? Saknar du något här ”hemma”?

– Min fru och jag kände att det var viktigt att kunna ha en bas i Malung så när vi fick möjligheten att ta över mitt barndomshem gjorde vi det och genomförde en renovering. Det är ju alltid speciellt att komma ”him te Mâlung” och uppleva naturen och kulturen. Det vi känt att saknas är ett kulturhus
(med bio, teaterscen) samt caféer och restauranger nere vid den vackra älven.
 
Hur håller du Malungsmålet levande?

– I talô Mâlungsmål hôr dâg himmâ. Ve i familjn töttsi ä e viktigt att änn begrip nôbôlmot hönn ä tâlôs ômm då ve åk ôpp” nolave sönnannätt”. Olika språk/mål dzer ôss al aläs perspektiv på väla nâna sôm e värdefullt, sia e målä en stor del å hôckin i e.