Hallå där, Mattias!

Mattias Gruvman från Mobyn i Malung flyttade till mångmiljonstaden Montreal i Kanada 2004, för att prova vingarna tillsammans med sin dåvarande sambo, som härstammade från staden. Han är i grunden dataingenjör och hittade ett jobb som programmerare på dataspelsföretaget Ubisoft. Idag bor han fortsatt i Montreal med sambon Cassandra och ett par katter i en bostadsrätt, cirka fem kilometer nordost från ”Downtown”, mitt på ön.

Vilket är ditt vardagsspråk – franska eller engelska?
Jag har väl varit lite lat och vrång, så jag är väl bara skaplig på franska och pratar oftast engelska om jag kan, vilket inkluderar hemma.

Vad jobbar du med?
De senaste åren har jag jobbat deltid som programmerare, för att starta ett ölbryggeri på den övriga tiden. Jag och en kollega driver ett företag sedan nästan tre år tillbaka, där vi inte har ett eget bryggeri utan brygger ölen hos ett annat bryggeri. Vårt företag heter Bob Magnale Artisans Brasseurs och vi jobbar nu mot att hitta en lokal där vi kan ha vårt eget bryggeri. Vi siktar på att vara utanför Montreal, så jag kommer troligen flytta ut ur stan. I och med att jag brygger professionellt på deltid så är bryggning inte längre en hobby, så även om det händer att jag utvecklar recept hemma på spisen, så ser jag det som jobb för företaget.

Vad gör du på en ledig dag?
En ledig dag besöker jag gärna en restaurang eller ett bryggeri med min sambo och vänner. Ofta är detta utanför Montreal, för att komma ut från stan och se lite natur också.

Intressen?
Öl och mat är stora intressen. Både att brygga, laga och utforska. Jakt och fiske är också intressen, men inte något jag gör så ofta, då jag bor mitt i stan.

Hur har vardagen i Kanada förändrats i och med Corona?
Det har varit mycket striktare än Sverige med nästan allt stängt april och maj. Långsamt börjat det nu öppna upp. Det är t.ex. obligatorisk med munskydd för alla publika platser inomhus och i kollektivtrafiken just nu. För mitt jobb på Ubisoft började jag jobba hemifrån i mitten av mars och jobbar fortfarande hemifrån. Det är likadant för många andra med kontorsjobb.

Mattias längst till vänster tillsammans med sambon Cassandra och vännerna Myriam, Vinny och Christian.

Vilka är Kanadas absolut största fördelar?
Det är ganska likt Sverige på många sätt med fri sjukvård och andra sociala tryggheter, så jag tycker den största skillnaden och fördelen är att folk i allmänhet är mer öppna här. Kanada är även mer mångkulturellt än Sverige, vilket speciellt visar sig på utbudet av autentisk mat från många olika länder.

Vad saknar du med Sverige?
Inkomstdeklarationen avklarad med att signera med en kod hade de gärna kunna ha här också och många andra liknande saker, som ofta tar mer tid eller är mer komplicerade här. Annars är det väl traditioner och upplevelser från då man var yngre, som ibland blir tydliga att man inte delar med andra här.

…med Malung?
Naturen med jakt och fiske och allra mest familjen.

Hur håller du kontakten med din hembygd?
Det blir väl mest via Facebook nu för tiden. Jag läser Malungsbladet och dt på nätet då och då, men det blir mindre och mindre.

Hur ofta åker du ”hem” till Malung?
Vartannat år i genomsnitt sedan jag flyttade hit, men lite oftare de senaste 3 åren.

Planer på att flytta ”tillbaka”?
Nej, men jag skulle gärna spendera lite mer tid i Malung framöver om det går att lösa.

Bästa uttrycket på franska?
”Lâche pas la patate!” Ordagrant betyder det ”Släpp inte potatisen”, men betyder ungefär ”Ge inte upp”
eller ”kämpa på”.

…på Malungsmål?
Kanske: ”Hökkin hör du te då?”, om jag nu sa det rätt?!
Det är lite roligt.