Hästar har varit Kinas stora intresse sedan barnsben och under flera år drev hon och maken ”Lillmobackens islandshästar” hemma i Lima, där de hade ridskola med 10-talet hästar. Numera är inte Lima ”hemma” längre. Förra sommaren tog de sitt pick och pack och lämnade Västerdalarna för en flytt till hästarnas (och maken Styrmirs) hemland: Island

Hur bor ni på Island, har ni gejsrar utanför dörren?

Vi bor i en unik hästby (finns bara en på Island och förmodligen ingen mer i världen) strax utanför Reykjavik, men ändå bara 13 km till stadskärnan. Där lever vi med våra hästar, som bor på nedervåningen där vi också har en lägenhet vi hyr ut till turister. På övervåningen bor vi och vår islänska fårhund – ett boende som passar oss perfekt! Idag är vi 12 hushåll som bor här, men byn är under uppbyggnad. Vi har en fantastisk träningsanläggning, precis utanför dörren, med träningsbanor och ridvägar som är belysta dygnet runt. En storslagen natur med gejsrar finns i området.

Är hästar din vardag även på Island?

Ja, hästarna är min vardag, men bara som hobby och tävlingsryttare.  Nu vill vi bl.a. fokusera på oss själva och rida långturer i den fantastiska natur som Island erbjuder.

Kina på hästen
På Islands nationaldag den 17 juni fick "Kina" äran att rida och visa islandshästens gångarter.

Vilka var de största omställningarna med att flytta till Island, förutom språket (det kanske funkade bra med Limamål?!)?

Största omställningen i positiv bemärkelse är att kunna koppla ihop storstadslivet och hästarna tillsammans, det är så korta avstånd till allt, till skillnad mot vi hade i Lima. Språket är så klart största omställningen för Limamålet funkar inte alls här…

Innan du flyttade till Island åkte du mycket längdskidor – har du fått ge upp det nu?

Skidåkningen saknar jag därför att det inte går att åka regelbundet på vintern. Vintersäsongen är mycket mera snöfattig än i Sverige, men förra vintern åkte jag i 5 veckor, varje dag. Jag kompletterar det numera med att åka rullskidor i stort sett året runt. Så egentligen åker jag faktiskt mer nu.

Vad saknar du mest med din hembygd?

Det är helt klart familjen och Limamålet. Och hela jaktkulturen, men jag har haft turen att kunna vara med och jaga på oktoberälgjakten.

Jul på Island – hur firar man?

Den 23 december har alla affärer öppet till midnatt 24.00. Så alla isläningar kan handla i panik. Den 24 december jobbar många fram till lunch. Julen rings in kl 18.00 i alla kyrkklockor över hela landet. Då sätter vi oss till bords och äter 3-rätters-middag, som består av mycket lamm kött eller kalkon. Julklappsutdelning är efter maten. Under julhelgen är det mycket besök i kyrkorna över hela landet med kristendomen i fokus.