Hon har figurerat i Veckans Affärer och är ambassadör för den världsomspännande organisationen ”Women´s Entrepreneurship Day” och var den som startade upp eventet i Sverige för 3 år sedan. Förutom att arrangera denna entreprenörsdag för kvinnor har hon grundat Woman Alliance, Women Entrepreneur Award, Women Leadership Conference, och investmentbolaget ”Amaze Invest” och sist nu en YouTube kanal, i samband med Mors Dag, ”Women Alliance Talks”. Som ung var hon en lovande talang inom den alpina sporten, men alltför många skador satte stopp för den karriären. Hon heter Jennie Kvintåhs och kommer från Malung, men bor numera i Stockholm.

Vad var det som fick dig att starta ditt första företag?
Jag har nog alltid gått min egen väg och det kändes som en självklarhet att starta eget, driva någon form av rättvisekamp eller för mig, då som nu, så handlade det väldigt mycket om jämställdhet. I sektorn sport som så många andra så är det väldigt stora skillnader i den frågan, och en grej som vi kämpade för då var att kvinnor skulle ha samma förutsättningar som män, prispengar, lön, tillgänglighet osv. Och detta var något som jag själv upplevde på många sätt som elitutövare, med sponsorskap men något som senare när jag startade eget gav ännu mer vatten på kvarn.

Hur hittar du tiden till att driva alla dina verksamheter?
Oj bra fråga, tror egentligen inte att jag hinner, men jag drivs av passion och gör det jag tycker är roligt, så får det andra komma senare.

Foto: Emile Berger Blomberg.

Hur kommer det sig att du brinner för kvinnors företagande?
Lite det som först fick mig att starta eget, med jämställdhet och orättvisor, att få vara med men ändå inte, är väl ganska vanligt förekommande när det gäller näringslivet. När jag arbetade som konsult i finanssektorn under några år, och då även fick mina barn fick jag även smaka på den största orättvisan av dem alla; när jag kom tillbaka efter en föräldraledighet och fick höra att jag inte längre låg i ”pipen” utan de yngre grabbarna fick alla uppdrag för de var inkörda i området, och jag som nybliven förälder skulle ju komma att ”vabba” ganska mycket, det gav mig ju ytterligare erfarenheter och insikter.


Vad är jämlikhet för dig?
Att bli respekterad på lika villkor, att bli sedd för den kunskap du besitter, inte för vad jag har på mig, hur jag ser ut. Klart vi är biologiskt olika och det skall finnas kvar, jämställdhet handlar inte om att vi alltid skall betala halva notan var på restaurangen utan det handlar om att ha lika möjligheter. Ta bort bild och namn på ditt CV och se hur det går när du söker ett jobb till exempel.

Vad gör du om tio år?
Bra fråga, så långt fram i tiden tänker jag inte, men om jag skulle önska så är nog Women Alliance en stiftelse och finns i flera länder i världen.

Vad har du haft för nytta av din idrottsliga bakgrund?
Väldigt stor nytta, jag tror jag hade kraschat i väggen om jag inte haft det mentala pannbenet med mig, det jäklar anammat har gjort att jag har åstadkommit det jag gjort, blivit nyfiken på världen. Men det gav mig också prestationskravet som jag har på mig själv, så bra eller dåligt på den fronten kan man diskutera.

Foto: Karin Leijon.

Hur har uppväxten i Malung präglat dig?
Att växa upp i en by, samhälle som Malung är såhär när man blivit äldre mycket mer uppskattat än när
man var liten. Idag kan jag värdesätta att jag kommer från ett litet samhälle på ett annat sätt. Det är ju ett helt annat tempo, lugn och trygghet som inte riktigt finns i Stockholm. Att spontan-hälsa-på i Stockholm så blir man ju ansedd att vara lite ”konstig”, och jag gillar ju spontana besök. Så den delen har präglat mig starkt, att vara flexibel och att kunna anpassa mig, ta det lite som det kommer och så prestationen från idrotten som en ytterligare komponent. Tror inte jag hade haft samma möjligheter idrottsligt om jag vuxit upp i Stockholm, i alla fall inte när det kommer till Alpina delen.

Vad är Malung för dig idag?
Det är ju alltid hem, att komma hem, men efter att pappa gick bort i julas så är allt ”annorlunda” just nu.

Vad gör du i sommar?
Förmodligen spenderar jag mycket tid i Malung då
jag jobbar där jag är, dvs hemifrån. Men jag kommer vara med barnen när det är mina veckor, jobba så mycket jag orkar däremellan, men också ta det lugnt, rehabilitera efter en tuff tid med både pappa och separation. Dessutom kommer jag träna en hel del, nu när jag funnit den lyckan igen.