Hallå där, Åsa!

Hallå där, Åsa!

Nästan 25 år har passerat sedan Åsa Söderberg från Lima flyttade till London i England. Det var studierna till ingenjör vid University of East London i Barking, som ledde henne dit. Hon träffade sin sambo Simon och sedan blev hon fast. Hon flyttade till Ipswich där hon och Simon nu bor med hundarna Coco och Woody.

Du har bott mer än hälften av ditt liv i England – känner du dig som svensk eller engelsk?
Jag känner mig svensk, men efter att ha bott här så länge så både tänker och drömmer jag på engelska.

Håller du liv i svenska traditioner ”hemma” i England?
Ja absolut! Vid jul firar vi på svenskt vis den 24:e och sedan kör vi traditionsenligt engelskt den 25:e. Midsommar däremot har vi inte firat på många år.

Vilket språk pratar du bäst idag – svenska eller Limamål?
Limamålet sitter kvar och det gör väl svenskan också, men man får inte träna den så ofta, så ibland kan det bli svårt att komma ihåg vissa ord. Då får jag säga det på engelska så får mamma eller pappa försöka översätta. Det känns lite pinsamt, men det händer inte så ofta.

Hur ofta och när är du hemma i Dalarna?
Till att börja med åkte jag hem oftare än på senaste år. Förr firade vi varannan jul i Sverige, men det blir svårt när man har hundarna. De är vår familj, så vi vill helst vara tillsammans vid jul. Annars har det väl blivit ungefär en gång om året. Vi har nyligen köpt fritidshus i Brunntjärnåsen så vi hoppas på att tillbringa mer tid där nu. Jag var hem till Dalarna i februari och flög till Moberget, det var jättesmidigt! Jag hoppas att det blir möjlighet att förlänga flygsäsongen så man kan åka dit över en långhelg bara.

Bild från när Åsa landade "hemma" på Scandinavian Mountains Airport i februari.

Största skillnaderna mellan att bo i Sverige och England?
Vintern är nog den största skillnaden, vi har inte haft någon riktig snö på många år. Sedan är det pubkulturen förstås. Det är svårt att förklara för någon som inte har upplevt det själv. Det handlar inte bara om att sitta och dricka öl. Folk träffas på puben för att umgås, äta, lyssna på musik eller bara slappna av. De flesta pubar är även hundvänliga, vilket är en bonus för oss.

Vad jobbar du med?
Jag jobbar med projektering på en konsultfirma i Cambridge. Vi gör den initiala utredningen, identifierar och analyserar risker och ser till att vi uppfyller myndighetsbestämmelser osv, innan man söker bygglov. Det är en stor översvämningsrisk i England och det är vad jag specialiserat mig på. Med fler och större översvämningar och mer folk som behöver nya bostäder så är det ingen brist på jobb.

Din fritid handlar en hel del om hundar – berätta!
Våra hundar är våra barn. De följer med oss vart vi än ska. På våren, sommaren och hösten åker vi ut med husvagnen och då vill de vara med. Vi åker också på hundvänliga musikfestivaler på sommaren. Om hundar inte är tillåtna är vi inte intresserade. På helgerna tar vi många och långa promenader som ofta leder till ett pubbesök. Rasen är Dogue de Bordeaux – de flesta känner till rasen om man nämner Hooch i filmen ”Turner & Hooch” med Tom Hanks. Våra hundar är kändisar här i Ipswich. Vi bor på en av huvudgatorna och många känner igen hundarna, där de sitter i fönstret och betraktar världen.

Hur hanterar myndigheterna i England smittspridningen av Corona? 
Jag tycker det har varit lite slött måste jag säga. Stora föreställningar har inte ställts in, som verkar vara det som händer i övriga länder. Vissa tillställningar har dock blivit inställda den här helgen, men det verkar inte vara många. Det blir nog lite annorlunda framöver. Jag jobbar för ett globalt företag med huvudkontor i Kanada och de har vidtagit åtgärder genom att begära att de som kan, ska arbeta hemifrån. Jag tågpendlar till jobbet varje dag, så att kunna arbeta hemifrån och vara hemma med hundarna passar mig bra.