Hallå där, Anna Nörstmo!

Anna Nörstmo är uppvuxen i Malung och har studerat internationell politik och internationella relationer i Umeå. Sedan många år tillbaka, närmare bestämt sedan 1999, bor och jobbar hon som aktie- och valutahandlare på DNB i Luxemburg.

Hur hamnade du i Luxemburg av alla ställen?

– Det kan man tacka premiepensionsmyndigheten för! Efter ett par år i Stockholm hade jag bestämt mig för att byta jobb. Precis då skulle PPM anställa en massa informatörer för att åka runt Sverige och prata om fondsparande. Eftersom det var just vad jag jobbade med tänkte jag att det var väl bara att skicka in papper så var jobbet mitt. Samtidigt såg jag en annons att SEB i Luxemburg sökte personal, så jag gjorde en copy / paste på ansökan jag redan skrivit. PPM fick dataproblem – och jag fick jobb på aktiehandelsbordet – and the rest is history.

Skillnaderna mellan Luxemburg och Malung är säkerligen många – vilka är de tydligaste?

– Jag har cirka 1,5 kilometer till jobbet, och det går fortare att gå än att ta bilen!  Även om Luxemburg City inte är så stort så är det bilar över allt. 

 

Att köpa en central bostad kostar kanske 1 000 000 både i Malung och Luxemburg. Kronor i Malung, EUR här. 

Det är också betydligt mer bankpyamasar och färre glesbygdskavajer här. 

Anna i Luxemburg

För- och nackdelar med Malung v/s Luxemburg?

– Jag saknar den skandinaviska sommaren och inte minst en ordentlig vinter! Här regnar det och är grått från november till mars. Å andra sidan är man mitt i Europa. Alperna är en biltur bort, och till Paris tar det 2 timmar med snabbtåg. I Malung är man mitt i skogen, men en kväll på bryggan i Långselen går inte av för hackor den heller. 

Vad gör man på sin fritid i denna metropol?

– Precis det samma som i Malung! Träffar vänner, sportar, ser på På Spåret och fredagsmyser med pizza och öl. Är man musikintresserad är det bingo! Under mina år här har jag säkert sett 100 konserter med allt från Metallica till Mando Diao. 

Anna Nörstmo poserar

Kommer du någon gång att flytta tillbaka till Malung eller Dalarna?

– Kommer det en finanskris till så ska man inte bortse från att jag avslutar yrkeskarriären som liftskötare i Sälen. Så om någon personalchef däruppe läser det här hoppas jag att det är ok att jag hör av mig.