Alva Tång från Torgås när en dröm om att kunna leva på sin musik: Allt annat än musik är ett tidsfördriv

Alva Tång från Torgås när en dröm om att kunna leva på sin musik: Allt annat än musik är ett tidsfördriv

Torgås är hemmaplan för 28-åriga Alva Tång, men direkt efter grundskolan hade hon siktet inställt på Stockholm. Hon gick gymnasiet på ett estetiskt program med inriktning på skönlitterärt skrivande. Musiken har spelat en viktig roll i hennes liv sedan tonåren då hennes moster lärde henne att spela gitarr och hon började skriva egna låtar, men det var inte förrän i dryga tjugoårsåldern som hon förstod att det var just musiken som ÄR hennes liv.

– Jag är inte helt säker på att jag hade hållit på med musik om det inte vore för att jag är uppväxt i Torgås. Det var där jag hittade musiken. Det är givetvis många faktorer som spelar in, men det är viktigt att känna att man kommer någonstans ifrån, där man är jordad. Jag försöker hitta tid att åka hem då och då, men musik och jobb gör det svårt att hitta luckor.

Alva med titeln till hennes senaste singel i bakgrunden. Foto: Sofie Lind

Musiken har alltid funnits inom familjen, där man har lyssnat mycket. Hon minns att hon skrev sin allra första låt någon gång i tredje klass och skickade in den till en tävling som Rädda Barnen hade. I sjuan började hennes kreativitet resultera i egna låtar och hon började också sjunga.

– Musiken som uttrycksform är väldigt viktig för mig. Den har hjälpt mig att bearbeta känslor och saker som jag varit med om. Om jag saknar en låt om något speciellt ämne så vet jag att jag kan skriva den själv. Jag drivs framåt av personliga erfarenheter, man kan utgå från att texterna handlar om mig, jag kan inte ljuga ihop något.

Alva beskriver sin musik som ärlig, popig och lite drömmig, fast ändå verklig.

– Det låter kanske flummigt, men det är supersvårt att beskriva hur något låter. Jag har lyssnat mycket på indipop, Håkan Hellström, Lars Winnerbäck och Kent – jag tror det hörs i mina låtar. Det är lättsmält pop, som det samtidigt finns någonting hårt i.

Den beskrivningen stämmer kanske inte fullt ut på hennes senaste singel som släpptes i mars, menar hon, men det stämmer bättre med det som kommer framöver. Under våren kommer hon att släppa ytterligare två singlar via Dalapop och i höst kommer någonting lite större, berättar hon hemlighetsfullt.

Alva kommer från Torgås. Foto: Sofie Lind

Det finns ett nu och ett i hennes sound och i det sätt som låtarna är gjorda på. 2016, 2017 och 2018 skrev hon och släppte musik, men sedan blev det tyst. Under en period genomgick hon någon slags sorgebearbetning, då det kändes som att hon förlorat musiken. Den var förknippad med ångest och dåligt mående och hon kunde inte närma sig den. Hon hamnade i en livskris.

– När jag släppte första singeln bodde jag i Stockholm. Då gjorde jag inte musik på mina egna villkor, jag var beroende av andra. Nu bestämmer jag allt själv. Det finns människor runtom mig som jag bollar idéer med, men jag tar alla beslut. Det är en enorm frihet, nu är det lustfyllt och jag behöver inte ta beslut som jag inte är nöjd med.

Många drömmer om att studera och har en klar bild av vad de vill jobba med. Det enda Alva drömmer om är att göra musik. Den är livsviktig för henne. I dagsläget går hennes liv ut på att skriva musik, jobba och ibland att se på serier, för att koppla av. Till vardags jobbar hon som butiksansvarig i en klädbutik.

– Musiken är det som tar absolut störst plats i mitt liv. Utöver det är kläder ett av mina stora intressen. Jag ville jobba med någonting kreativt som jag tyckte om. Det var ganska stökigt i Stockholm också, så jag flyttade tillbaka till Dalarna för att få lite lugn och ro. Tanken var att jag bara skulle bo i Dalarna över sommaren, men jag blev kvar. Det kändes lite skamfyllt att flytta tillbaka efter att ha lämnat landsbygden för storstan, men det var då. Nu trivs jag här och struntar i de känslorna. Stressen är mindre här också och det är bra för den kreativa processen, tror jag.

Musiken är ett sätt för Alva att bearbeta känslor och saker hon varit med om. Hon ser fram emot att få spela live när pandemin är över. Foto: Sofie Lind.

Hur en låt blir till kan te sig väldigt olika. Melodin till Alvas senaste singel ”Du ringer bara mig på natten” fanns i hennes huvud en morgon när hon vakande.

– Melodin fanns där och jag började sjunga en text utifrån en Tinder-date jag varit på, där jag träffat personen i fråga en gång. I min ålder är det många som skaffar familj och barn och det kan lätt kännas ensamt när man inte har någon partner och det verkar ibland så lätt för alla andra. När man hamnar i en relation så håller man kanske fast vid det bara för att ha något att hålla fast vid. Och då blir det fel. 

Den stora drömmen är att kunna skapa en tillvaro där hon inte behöver ha ett jobb till, vid sidan av sin musik.

– Allt annat än musik är ett tidsfördriv. Att spela live är det roligaste av allt, det är det man vill göra. Jag har mestadels spelat på klubbar och en gång i P3 Livesessions, men det var ett tag sedan nu, av naturliga skäl. Men nu på lördag ska jag faktiskt spela på en livestream ”Låt live leva” – det ser jag mycket fram emot!